Frendberg Akademi

lär dig älska algoritmerna på instagram

Jessica drar en djup suck och funderar på hur algoritmerna fungerar

Hur mycket styr algoritmerna egentligen? Hur kommer det sig att vissa kontons inlägg dyker upp i ditt flöde på instagram hela tiden och andra mer sällan? Algoritmer är bakomliggande teknik som är till för att ge oss personliga flöden i våra sociala kanaler baserat på vad vi gillar. men algoritmerna fungerar lite olika beroende på social plattform. här går vi igenom hur algoritmerna fungerar på instagram.

Intressen – Instagrams algoritm försöker med hjälp av ditt beteende i appen räkna ut vad du gillar att se och har som intresse. Alltså, har dina följare tidigare visat att de har intresse för sånt som dina inlägg handlar om är chansen stor att ditt inlägg visas i deras flöde.

Relationer – Har du och en följare integrerat mycket tillsammans på plattformen är det större chans att du får synas i deras flöde. Skapa nära relationer med dina följare och även de konton du följer, detta fungerar även om det är du som integrerar på deras inlägg, bilder eller stories. Sociala medier handlar trots allt om att vara just – social!

Några tips på att skapa bra relationer och engagemang på Instagram

» Uppmana följarna till engagemang och integration på ditt konto. Det finns många olika sätt för detta såklart, men i Instagram stories kan du t.ex. uppmana dina följare till att svara på frågor, omröstningar eller en frågesport.

» Skapar du ett inlägg så kan du uppmuntra till konversationer i kommentarsfältet genom att t.ex. ställa en fråga till dina följare.

» Glöm inte bort att använda hashtags. Hashtags ger dig större räckvidd att synas. Använd endast relevanta hashtags som har en koppling till din bild eller video. Dessutom, om du använder relevanta hashtags kommer du få relevant trafik till din sida!

» Kommentarer – Längre kommentarer uppfattas av algoritmerna som genomtänkta och konversationsdrivande och prioriteras högre än korta kommentarer med tex en emoji. Så glöm ”tumme upp”, tala om att det är bra istället!

» Kom ihåg att svara dina följare när du fått en kommentar på ett inlägg eller integration på en story. Detta är inte bara viktigt för att skapa relationer och engagemang på Instagram, ditt företag uppfattas också trevligare att socialiseras med.

» Det går åt båda hållen! Precis så som vi vill att våra följare ska engagera sig i vårt innehåll gillar såklart algoritmen även när du engagerar dig på samma sätt hos dina följare.