Frendberg Akademi

5 tips – TA STEGET OCH KOM IGÅNG MED VIDEOFORMAT

5 TIPS - KOM IGÅNG MED VIDEO-FORMAT

Ta del av våra fem enkla tips på hur du kan komma igång med videoformat i sociala medier. Vi vet alla att vi borde skapa mer video. VI HAR OLIKA URSÄKTER TILL VARFÖR DET INTE BLIR AV.

Börja skapa video för sociala medier. I detta inlägg pratar vi om att testa och släppa prestigen, förmedla budskap och göra video av redan planerade inlägg.

Testa, testa, testa!

Alla är vi nybörjare till en början även då det kommer till videoformat. Släpp prestigen och fokusera på att testa funktioner och verktyg i video-appar eller på Instagram Reels. Fördelen med reels är att du kan spara ett utkast tills dess att du känner dig helt nöjd. Det finns en uppsjö av appar för enklare filmskapande. Testa att klippa och klistra, lägg till funktioner som musik, filter och text till dina videoklipp. Efter övning kommer du till slut känna att du behärskar verktyget video. 

Kom igång med videoformat

Hur då? Jo, börja utan prestige! Ta med dig mobilkameran på promenaden i skogen och filma allt som kommer din väg. Filma dina kollegor i sina arbetsmiljöer en helt vanlig arbetsdag och visa upp din amatörfilm på fredagsfikat. Eller testa att skapa film med hjälp av dina familjemedlemmar, det blir vardagsminnen att se tillbaka på. Det är enkelt och ska vara kul att komma igång med video. 

Vad är syftet med filmklippet? 

När du börjar bli varm i video-kläderna är det dags att fundera på vad du vill förmedla med de filmklipp du framöver ska skapa. Du har tre sekunder på dig att fånga dina följares uppmärksamhet, så använd dem väl. Gör det så enkelt som möjligt för mottagarna att förstå och ta till sig budskapet med din video.

Skapa en video av ditt planerade inlägg

Översätt det inlägg du just tänkt skapa till en video – Algoritmerna kommer att älska det! Planerar du dina inlägg i förväg innan de publiceras så har du redan några välformulerade meningar som säkerligen fungerar lika väl för film. Om du tänker att du ska berätta det du vill förmedla så är det ett smart sätt att förtydliga det du säger med text i videon.

Skriv ett manus, en storyboard

Är det en längre film på ett par minuter du tänkt skapa så sätt en struktur redan från början. På så sätt behöver du inte komplettera med eventuella filmsnuttar som senare visar sig saknas för att videon ska bli komplett. Skapa en struktur med en början, en mitt och ett slut. Det är en bra minnesregel att alltid ha med sig, speciellt om ni är fler involverade i filmprojektet. Med en storyboard går inspelningen som på räls då alla inblandade vet vad som ska göra, när det ska göras och hur. 

Lycka till! Hoppas våra fem enkla tips på hur du kan komma igång med videoformat kommer till hjälp när du känner dig redo.