Frendberg Akademi

Fota för sociala medier

Frendberg AGENCY fotar för sociala medier
Vill du ta bättre bilder för sociala medier? Sociala medier är ett av de mest effektiva verktygen för att synas, sälja och bygga sitt varumärke. Bilderna bör förmedla ditt varumärke och väcka känslor och engagemang hos din målgrupp.

Planera din fotografering

Vad ska fotograferas? Gör upp en plan över de bilder som du behöver fota för sociala medier. Kan du fotografera för flera inlägg när du ändå är igång. Passa på att fota för både flödet och stories. Med god planering så får du ut mer bilder på kortare tid.

Fota med mobilkamera eller systemkamera

Oavsett om du fotar med en kamera eller med mobilen så kan du få jättefina bilder till dina sociala medier. När du fotar med mobilen så finns det flera funktioner att använda när du ska fota för sociala medier. När du fotar människor så kan du använda porträtt läget för att få fokus på personen och en mjukt blurrig bakgrund. Om det känns för avancerat att fota med manuellt läge på systemkameran så kör på Auto. Du kan alltid öva och testa manuellt när tid och inspiration finns.

Ljussättning vid foto för sociala medier

Ljuset är din bästa vän när du fotograferar. Använd dig av dagsljuset när det är möjligt. Om du fotar inomhus så är det bra att fota nära ett fönster. När du fotar utomhus så är det bra att fota tidigt på morgonen eller på kvällen innan solen går ned. Då är ljuset mjukt. Om du fotar mitt på dagen och det är starkt ljus så är det bra att hitta lite skugga eller passa på att fota när det är lite molnigt. Starkt solljus ger hårda skuggor och väldigt ljusa partier (överexponerat).

Var personlig i dina sociala medier

Fota gärna människor! Bilder på personal och glada kunder får i regel mest engagemang. Våga vara personlig, visa vem du/ni är och bjussa på ett leende!