Frendberg Akademi

Hur du skriver på sociala medier

Så skriver du på sociala medier

Din tonalitet – hur du skriver på sociala medier är ditt företags ”röst”. Ditt sätt att skriva och formulera dig påverkar hur mottagaren uppfattar ditt företag och varumärke. Just tonalitet är en viktig del av ditt varumärke och bör alltid hålla samma röda tråd för att vara ”on brand”.

Tonalitet är den språkliga delen av varumärkets personlighet. Är ditt företag och varumärke mer formellt eller avslappnat och bjussigt så ska det speglas i språket på sociala medier. Tonaliteten ska alltid vara densamma oavsett plattform eller tillfälle. Det vore ju väldigt konstigt annars? Om en bank helt plötsligt använde slang i ett nyhetsbrev, då hade det blivit lite märkligt för mottagaren.

Tänk på detta när du skriver på sociala medier

I början av kundens beslutsprocess så tjänar du på att vara personlig, så att kunden lär känna dig och bygga förtroende. Närmare köpet så behöver de sista frågetecknen rätas ut och du kan behöva vara lite mer tydlig och formell.

På sociala medier så som Instagram och Facebook så bygger du relation och väl på hemsidan så börjar kunden närma sig ett beslut. Tonaliteten ska vara densamma men kan bli lite tydligare och formell på hemsidan. Utan att det blir ett ”glapp” i kommunikationen såklart.

Våga vara personlig

Oavsett om du är revisor, kock, elektriker eller Göteborgare – använd ”ditt” språk på sociala medier. Om det går i linje med det du gör så våga vara personlig i din tonalitet. Använder du mycket emojis? Skriver du på dialekt? Nördar du kring ditt arbete? Kör på! Så länge det går hand i hand med ditt varumärke och att språket är detsamma oavsett om det är du, en anställd eller copywriter som skriver.

Behöver du hjälp med dina sociala kanaler? Vi hjälper många av företag med att skapa innehåll till sociala medier. Vi kan hjälpa dig också, läs mer här!