Frendberg Akademi

HUR kan en LIA-period på kommunikationsbyrå se ut?

Emelie balanserar

Inkastad som lia-student i frendberg agency:s dagliga arbete, som en i teamet från dag ett. Jag, Emelie blev överöst med ansvar under frihet, jo tack! de räknar med mig och jag med dem, wow! Ärligt talat det var ingen drömmig lugn on-boarding här inte. svetten lackade och vips så var jag igång med att innehållsplanera.

Byråns abonnemangskunder och Frendberg Agencys egna kanaler behövde content till kommande månader för sina sociala medier. Framför mig hade jag en kommunikationsplan för tre månader framåt och en inläggsplanering med text, bild och hashtags. Det skulle fyllas och schemaläggas. Det jag upplevde under mina första två veckor på byrån var säkerligen det som de flesta av oss upplever under sina första veckor som nyanställd.

Greppa helheten!

Fördelen med att vara en LIA-elev är att du kan ställa de där 1000 och 1 frågorna som du som nyanställd helst vill undvika. Anledningen brukar vara för att man som nyanställd vill visa att man kan leverera, på egen hand. Jag gillade pressen och kände mig stolt och glad för förtroendet. Jag visste från start att jag skulle reda ut de arbetsuppgifter jag fått tilldelade. Framförallt såg jag fram emot att få lära mig massor. Jag var en gnutta obekväm i att inte kunna greppa helheten i direkt. Men efter två veckor var jag varm i kläderna och inne i gemet på riktigt.

Det där är så olika, men för mig är det så otroligt viktigt att förstå hela konceptet. Först då kan jag skapa riktigt bra innehåll. Jag måste räta ut frågetecknet innan jag kan sätta igång. Det tog några veckor för mig att förstå hur Jessica och Sofia arbetar. Vilka deras abonnemangskunder är, vilka behov de i sin tur har och hur deras samarbeten kan se ut. Jag ställde 1000 och 1 frågor. Kan tro att mitt andra namn här efter idéspruta är frågvis. 

Operativt eller strategiskt?

Jag älskar att arbeta operativt, att ta fram material och skapa både textmässigt och bildligt talat. Men, jag vill sätta strukturen och planen innan jag börjar med det roliga. Jag har en förkärlek för genomtänkt content. Därmed också för det strategiska och analytiska arbetet som oftast inte syns men som i slutändan märks. Jag har rört om i grytan här på byrån, tillsammans med Jessica och Sofia. Jag trivs med det långsiktiga tänket och planeringen lika mycket, om inte än mer än det operativa. Det har jag landat i under min LIA. 

LIA på frendberg agency

LIA står för lärande i arbete och är en praktik för studenter där utbildningen är förlagd till en arbetsplats. Jag är student vid Campus Lidköping på utbildningen Operativ digital kommunikatör. Jag valde att lägga min andra LIA-period hos kommunikationsbyrån Frendberg Agency. Under min tid här har jag tagit mig an en roll som content creator, idéspruta, copy, analytics-kikare, seo-polis, amatör-fotograf, ifrågasättare, struktur-nörd och strategi-skapare. 

LEKA MED ORDEN

Med fingrarna på tangenterna trivs jag allra bäst. Jag formulerar mig nästan bättre i text än muntligt om jag får säga det själv, haha! Orden faller sig naturligt i rätt ordning då och jag får fram vad jag vill förmedla. Det låter komiskt! Att leka med ord och texter i sin helhet ligger mig varmt om hjärtat. Det snappade Jessica upp tidigt under min LIA då jag levererade ingresser för ett hemside-projekt hon arbetade med. Stråååålande, sa hon och efter det landade fler text-arbeten på mitt bord. Inte mig emot. 

LÄRANDE I ARBETE

Jag har fått lära mig, uppleva och utvärdera arbetssätt samt utbyta erfarenheter med Jessica och Sofia dagligen. Jag med mina nya färska kunskaper som jag fått ställa mot deras kunnande och beprövade arbetssätt. Efter tre månader som LIA-Emelie här på Frendberg Agency antar jag nästa utmaning. Från och med 2022 titulerar jag mig som byråns egna Marketing Creator och det känns fantastiskt roligt, wow! TACK till Jessica och Sofia som vågar satsa på en nyexad student! Jag är så otroligt glad för det här och känner mig som hemma i arbetsmiljön på Frendberg Agency kommunikationsbyrå! Vi ses framöver!