Frendberg Akademi

Kommunikationsplan för sociala medier – a och o

Frendberg Agency. Jessica och Sofia går mot kameran i en industrilokal

Oftast är vi som mest kreativa när vi inte upplever någon tidspress. att leverera flera innehållsidéer till sociala medier på en och samma gång kan definitivt bidra till en känsla av stress. Genom att skapa en kommunikationsplan kan du luta dig tillbaka på din kommunikationsplan som du tidigare planerat. När du har en plan att följa är det dessutom enklare att inte ”glömma” bort något på vägen.

En kommunikationsplan kan se ut på 1000 sätt, men det viktigaste är du förstår den och att du följer den. Kommunikationsplanen bör däremot bestå av innehåll som svarar på frågeställningar så som; vem vill jag nå med mitt innehåll? I vilka kanaler finns mottagaren? Hur ska innehållet se ut? Vad vill jag att mottagaren ska känna eller göra?

Vi jobbar med kommunikationsplaner som sträcker sig mellan tre till sex månader framåt beroende på hur mycket innehåll som ska skapas och produceras, för beroende på din aktivitet på sociala medier kan du välja att planera den dag för dag, vecka för vecka eller månad för månad.

Ett bra tips är att skapa en grund där du inkluderar alla högtidsdagar, lov, röda dagar och olika temadagar för respektive månad, men viktigt är att de går att koppla samman till din bransch eller att dina kunder kan relatera till innehållet.

Nästa steg är att addera till egna och återkommande teman som du vill lyfta i dina sociala kanaler. Det kan vara innehåll så som medarbetarpresentationer, throwbacks och produkt- eller tjänstepresentationer. Planera ut dessa teman över respektive månad.

Med hjälp av ovan har du nu mycket innehåll i din kommunikationsplan. Nu är det dags att göra den mer personlig och inriktad mot just ditt företag. Detta gör du genom att till exempel byta ut ordet medarbetare till faktiska personer eller produkt-/tjänstepresentation till en faktisk produkt eller tjänst. Blanda upp dina teman med mjuk innehåll så reflekterar företagsklimatet – till exempel fikastunden, glada kollegor eller detaljer från kontoret.

Nu skulle vi säga att du borde börja känna dig ganska nöjd över din kommunikationsplan. Vi garanterar dig att trots att det kan kännas svårt när du börjar så är det definitivt värt det i slutänden. 

Vill du få ytterligare hjälp med hur du skulle kunna effektivisera dig och ditt företag? Kontakta oss så hjälper vi dig skapa en unik kommunikationsplan för just din verksamhet.