Frendberg Akademi

Live på Instagram – hur fungerar det egentligen?

Att sända live på Instagram

Det kan vara läskigt att sända live på Instagram och andra sociala medier. Live än ändå alltid live och det du säger eller visar upp streamas direkt, men vi vet också att video och särskilt livevideo prioriteras högt av både algoritmer såväl som följare. Så, hur fungerar det att sända live?

Instagram har idag över 1 miljard användare och den kanaler som har den största organiska räckvidden. Det finns därför goda skäl att sätta sig in i hur det funkar att sända live, och hur ditt företag kan dra nytta av det i sin marknadsföring. I detta inlägg listar vi några tips att tänka på innan ni sänder live på just Instagram.

Planera din live på Instagram

Innan du planerar din live är det viktigt att bestämma vad man vill uppnå med den.  Vad är tanken med att gå live? Ska ni visa upp produkter? Ska ni guida era följare genom någonting? Sända från ett evenemang? Spontansändningar på Instagram kan ge dina följare en inblick bakom kulisserna hos er, vilket skapar en känsla av att få vara med där det händer. Självklart är det bättre att spontansända än inte alls men med ett tydligt mål kan du nå ut till fler följare och nå en ny målgrupp. 

När du har satt upp ditt mål för sändningen är det dags att planera din live. Planering är nämligen A och O för att uppnå ditt mål. Med planering menar vi;

– vad ska ni prata om? 
– Vad ska ni visa? 
– Vilken tid börjar ni sända?
– Vad för värde finns det för tittaren? 
– Hur ska ni avsluta liven? 

När ni satt mål och planering kring sändningen är det en bra idé att marknadsföra den. Sprida ordet i din kanal för att skapa en hype inför livesändningen. Du kan dessutom schemalägga din live i Instagram och då visas din utsatta dag och tid i din profil, smart va? 

Känns du dig fortfarande osäker? Starta då en live men välj målgrupp ”övning” innan du trycker på knappen och vips(!) så kan du testa att sända live utan att någon varken ser eller hör dig.

Att tänka på innan du sänder live

Ljud
Självklart är det viktigt att tänka på ljudkvalitén vid en livesändning. Kamerans inbyggda mikrofon i all ära men det finns inget mer frustrerande som tittare om man inte har bra ljud. Försök därför att använda en riktig mikrofon eller mygga. Detta är extra viktigt om du till exempel ska spela in en intervju eller livesända en intressant föreläsning. Är ljudet dåligt tenderar tittarna att snabbare lämnar livesändningen.

Format
Video blir oftast bäst genom att hålla kameran horisontellt, men(!) Instagram jobbar med stående format vid live så se till du har mobilen upprätt.

Längd
Längden på sändning är hårfin. Låt den inte bli för lång genom att fylla ut med ointressesant innehåll. Håll er till planen och avsluta hellre sändningen och ta upp en ny när någonting nytt och intressant dyker upp. Men, som sagt, avsluta heller inte för tidigt då det tar ett tag för tittarna att börja droppa in. 

Gör ett manus
Många av tittarna kommer att dyka upp i början av din sändning och du har därför inte lång tid på dig att visa att det är värt att stanna kvar. Manus kan låta jobbigt, men skriv ner några stödord på vad du vill visa eller prata om under sändningen. Tappar du tråden? Ja, tjuvkika då på ditt manus (tittarna förlåter dig).

Svara på kommentarer
En stor fördel med livesändningar är kommentarsfunktionen. Du har möjlighet att interagera med följare men också be dem ställa frågor som du kan svara på – live. Kom ihåg att inkludera namnet på den som kommenterade. Det visar att ni bryr er och att det finns en anledning att titta och kommentera.

Avslutning
På samma sätt som att du bör köra igång så snabbt som möjligt i början, försök att göra en så effektiv avslutning som möjligt. Bestäm redan innan hur du vill avsluta sändningen och vad du vill att tittarna skall göra direkt när sändningen är slut, till exempel ”boka biljetter” eller ”besök vår hemsida..”.

Vilken utrustning behöver du för att sända live på Instagram?

Instagram är en mobilapp, och den enda utrustning du behöver för att sända live är en smartphone. Kontrollera ditt WiFi så att du har en bra uppkoppling. Se till att linsen på din telefonkamera är ren!

 Steg-för-steg: så sänder du live på Instagram

1. Öppna Instagram-appen och tryck på ”pluss-knappen”
2. Välj “Live”.
3. Innan du går live kan du välja att lägga till ett namn på din live.
4. Klicka på  ”Starta Live Video”. Efter en nedräkning på tre sekunder är du live, och dina följare meddelas automatiskt.
5. Vill du spara din livesändning? Då trycker du på “ladda ned” så snart du avslutat den. 

Lycka till med din live!!