Frendberg Akademi

Såhär kommer du igång med Reels! 

Dator och block

Du har säkert både sett och hört om hur bra Reels presterar på sociala kanaler? Som med alla nya funktioner och verktyg på Instagram så lyfts just det innehåll som använder dessa funktioner fram av appen. Det som är nytt syns mest. Har du inte riktigt kommit igång med Reels än? Ingen fara, vi berättar hur det funkar, hur man kan tänka, tips på material och hur du kommer igång med Reels.

Vi börjar från början – vad är Reels? Jo, en Reel är ett kort videoklipp som till skillnad från story (som försvinner efter 24h) ligger kvar som publicerat content i ditt flöde. Formatet på Reels är stående 1920x1080px, förhållande 16:9 och de filer som stöds är bland annat mp4 och mov.

Såhär skapar man en Reel

När du är inne i appen så klickar du på plustecknet i övre högra hörnet. Där väljer du “reels”. Du kan välja att lägga till redan existerande videoklipp från din kamerarulle, eller spela in nya klipp. Om du vill välja ett klipp från din kamerarulle så klickar du nere i vänstra hörnet på plusset och lägger till det/de klippen du vill ha. Ska du spela in ett videoklipp så håller du in videoknappen i mitten, samma som när du tar ett foto. Du kan också välja att lägga till musik, effekter eller skapa kollage i verktygsfältet till vänster på skärmen. 

När du börjar känna dig klar så trycker du på Nästa. Här kan du också lägga till musik, spara ned det färdiga klippet, lägga till dekaler eller redigera ordningen på klippen. När du är klar här så trycker du på återigen på Nästa. Nu är din Reel redo att publiceras, i det här steget skriver du din caption och lägger till eventuell omslagsbild. Bilden som kommer synas i flödet. Nu är du redo att Dela din Reel!

Vilket slags content kan bli en bra Reel

Ta dig en kik i ditt flöde och fundera på – hur skulle det här inlägget bli om det rörde på sig? Det kanske är en medarbetarpresentation, istället för en bild på kollegan så kanske du spelar in ett klipp när han eller hon berättar nåt kort om sig själv och så publicerar ni det som en Reel istället. Det kanske istället rör sig om en produktbild. Kan man istället filma produkten med telefonen? Hur den ser ut in action, när någon packar upp den eller tillsammans med andra produkter.

Det måste varken vara en produkt, person eller plats som visas. Det kanske istället är varumärket som ska visas upp och stärkas med video. Har du en grafisk profil att luta dig mot så blir det arbetet lättare men det går givetvis bra att fundera ut vad som är synonymt med just ditt varumärke. Det kanske är en plats där du jobbar, vissa färger, arbetsverktyg eller saker som du använder i arbetet. Börja filma små korta klipp på miljöer blandat med närbilder på detaljer och skapa dig 4-5 klipp att börja testa med.

Våga att testa!

Det som allt handlar om i slutändan – testa och utvärdera. Lägg ihop några klipp, spara i Utkast i appen eller ladda ned på telefonen. Lägg till text, testa musik. Om det känns lite nervigt att publicera din Reel i flödet, lägg upp den på Story istället och se hur den presterar där. Får du mycket engagemang? Ja, men kör ut den i flödet! Om den inte blev helt som du tänkt så är den borta om 24h och du kan testa nåt nytt. Detta är så mycket vad det handlar om i sociala medier, att testa nya saker och nya uttryck. Skapa content som känns inspirerande och engagerande och får dina följare att höja på ögonbrynen!