Frendberg Akademi

SEO – Därför ÄR det viktigt

Kontoret på Stora Hellevigsgatan

Visste du att 80% av internetanvändarna börjar sin köpresa på Google? Vet du skillnaden mellan SEO och SEM? Vet du vilka verktyg som hjälper dig levla upp din ranking på Google? I detta inlägg tar vi dig igenom varför sökmotoroptimering är så viktigt och hur du på ett enkelt sätt kan arbeta med det.

SEO (Search Engine Optimization) handlar om hur du får din hemsida att rankas högre genom det organiska sökresultatet. Det organiska sökresultat är enkelt förklarat beviset på hur väl du arbetat med med din SEO på hemsidan genom användning av sökord, söktermer, nyckelordfraser osv. SEM (Search Engine Marketing) å andra sidan handlar om dina betala annonser via Google Ads. Skillnaden är rätt och slätt vad du betalar för eller rankingen du förtjänar för bra SEO-arbete. 

Varför är SEO viktigt?
» Det driver försäljning
» Det hjälper dig sticka ut bland konkurrenterna i ditt område
» Det är en långsiktig investering men behöver inte vara särskilt dyr
» Det är mätbart

SEO på sociala medier

Kan du förbättra dina sökresultat på sociala medier? Självklart! Här kommer några snabba tips;

SEO på Instagram
Ditt namn (inte användarnamn) är sökbart på Instagram. Genom att använda dina mest relevanta sökord eller sökordfraser blir du sökbar på Instagram. Gå till din Instagram-profil och välj ”redigera profil” för att ändra ditt namn.

Använd alt-text i dina inlägg. Du kan enkelt lägga till en alt-text (alternativ text) till dina inlägg på Instagram. Syftet med en alt-text är att beskriva bilden som om den inte fanns. Förutom att alt-texten plockas upp av Google och förbättrar ditt SEO-resultat hjälper de även dina följare som inte kan se bilden, på grund av till exempel synnedsättning, att förstå dess innehåll. 

SEO på Facebook
Uppdatera och optimera texten om ditt företag. Din korta sammanfattning av din sida hjälper inte bara dina besökare att snabbt förstå vad din sida handlar om, den hjälper även Google att förstå dess relevans. Optimera de 255 tecken du får lov att skriva med dina sökord, söktermer och nyckelordfraser så förbättrar du sin facebooksidas SEO. 

Skapa ett unikt användarnamn – förutom att din facebooksida har ett registrerat ”namn” kan också skapa ett unikt användarnamn som gör det enklare för kunder att hitta dig (gå till avsnittet ”redigera sidinformation”). Med ett unikt användarnamn får du dessutom en unik länkning såsom www.facebook.com/frendbergagency

SEO verktyg som hjälper dig leva upp
Vill du använda verktyg som är helt gratis för SEO så kan du använda Google KeyWord Planner och Google Trends som hjälper dig att dra slutsatser kring vilka sökord som kan vara relevanta att fokusera på. Kom ihåg att använda och arbeta med din hemsida via Google Analytics, även där kan du dra slutsatser om ditt innehåll och vad som intresserar dina kunder. Titta till exempel på vilka sidor dina besökare stannar på längst tid vs. kortast tid? Varifrån kommer dina besökare? På vilken sida lämnar de din hemsida? Kom också ihåg att ställa dig frågan VARFÖR?