Frendberg Akademi

Planera din video

Jessica tar skapar en video med mobilen

Video och rörlig media är verkligen the way to go inom content marketing. I det här inlägget så tipsar vi om vad man kan tänka på när man skapar rörligt material för sociala medier.

Det har väl inte undgått någon att vi ser allt mer video och rörligt på sociala kanaler. Detta för att det är den typen av innehåll som vi tar till oss absolut snabbast. Därefter bilder, följt av ikoner och sist text. Video har klart störst engagemang. 

Men, hur kommer du igång med att planera video och skapa mer rörligt till sin hemsida, Instagram och Facebook? Det är några saker som är bra att ha med sig före, under och efter produktion av rörligt material.

Format

Vart ska videon synas? På sociala medier så har vi flera format att välja på. Liggande, stående, kvadrat. Om videon ska publiceras på flera plattformar så behöver materialet vara filmat så det funkar både stående och liggande. 

Ett enkelt sätt att lösa detta är att låta objektet/fokuset för videon alltid ligga i mitten. Då kommer videon att funka liggande+kvadrat eller stående+kvadrat beroende på hur du håller mobilen/kameran. Du filmar två format på samma gång. Behöver du alla tre format så filmar du samma sak två gånger men både liggande och stående med fokus i mitten av skärmen.

Ska videon t.ex. ligga på en hemsida i herosektionen högst upp på sidan så bör videon skapas i liggande format. Den ska då ha en liten filstorlek för att undvika att sidan laddas långsamt.

Storyboard

Innan man slänger sig in i filmandet så är det bra att planera din video. Det är här en storyboard kommer in i bilden. En storyboard är ett bildmanus med bildrutor som visar de olika delarna som ska filmas. Den kan skissas upp för hand eller så kan man använda bilder för att illustrera händelseförloppet. 

Den är ett bra verktyg och underlättar planeringen av din video. Är det personer som ska vara med i videon eller hjälpa till att filma så hjälper storyboarden att på ett tydligt sätt visualisera visionen för de som är med. Med en storyboard så får du en bra överblick över din story. Bygg gärna upp din video med hjälp av Storytelling.

Musik till din video

Ljud är minst lika viktigt som bild när det kommer till video. Det finns massor av fri musik att använda till sina videos. Musik är halva upplevelsen så lägg lite extra krut på att hitta musik som skapar den rätta känslan för din video. 

Budskapet och känslan i videon styr musikvalet. Är det en professionell ton som ska förmedlas? Lekfull? Stämningsfull? Musiken lyfter och förstärker känslan i videon.

Voiceover

Ska någon prata i videon? Voiceover är ett ljudspår där någon pratar, som ligger i bakgrunden utan att personen syns i bild. För voiceover skrivs ett manus för vad personen ska säga. Voiceovern spelas helst in via mic men det går att spela in ljudfilen i mobilen. En bra filmad video kan verkligen dras ned av dåligt ljud så lägg lite kärlek på ditt ljud.

Vill du ha hjälp med rörligt?

Har du fler frågor eller funderingar kring rörligt och video, skicka oss ett dm eller mail så hjälper vi dig!