Frendberg Akademi

Svenskarna och Internet 2021

Jessica tar skapar en video med mobilen

Våra internetvanor förändras från år till år och beroende på vilken generation vi tillhör så har vi en tendens att använda sociala medier olika. Den senaste rapporten från Svenskarna och Internet bjuder på flertalet ögonbrynshöjande fakta, bland annat om 90-talisterna. Vi har läst och begrundat kapitlen om de sociala medierna, digitala kulturevenemang och sociala event. Enjoy!

90-talisterna använder sociala medier mest!

I den här rapporten sticker verkligen 90-talisterna ut! 90-talisterna tog nämligen hem segern i den här rapporten om vilka som använder sociala medier mest av alla. En oväntad insikt var att de förutom Instagram även använt Facebook mest av alla – oj, jaha! Den högsta konsumtionen har 90-talisterna däremot av Youtube och de är även de som har använt Twitter mest av alla. 90-talisterna är även de som mest av alla har deltagit i sociala digitala event, varav mer än hälften ägnat sig åt det under senaste året.

de yngsta generationerna

I år innefattar rapporten även de i åldern 8-11 år som är flitiga användare av sociala medier totalt sett. 7 av 10 av dem använder sociala medier dagligen. Den tjänst som flest använder är Youtube, på andra plats Tiktok och på tredje plats Snapchat. Världens största videocommunity och världens näst största sökmotor Youtube räknas i årets rapport som ett socialt medium. Youtube har totalt sett använts mest av 00-talister och 90-talister vilka båda når upp till 95 procent användare under året. Innehållet på Youtube är förenat med både nytta och nöje. Nöjet är först och främst nöjesklipp och musik medan nyttan framför allt är instruktionsfilmer. Tiktok används mest av de som går på högstadiet och där är över hälften aktiva dagligen. På gymnasiet används Snapchat mest av alla tjänster.

SOCIALA MEDIER

De som använder Instagram allra mest är som tidigare nämnt 90-talisterna. Men hack i häl följt av 80-talisterna och sedan 00-talisterna. I princip alla instagramanvändare använder inläggsflödet och uppemot hälften använder Stories. Vad det gäller LinkedIn så har nära 4 av 10 av de som arbetar använt det sociala nätverket under det senaste året. För den dagliga användningen är Facebook med stor marginal överlägsen de andra sociala medierna i samtliga äldre generationer upp till och med 80-talisterna. Bland 50-, 60- och 70-talister delar Facebook förstaplatsen med Youtube.

CLUBHOUSE & HOUSEPARTY

Mindre lyckade sociala medier är Clubhouse och Houseparty som 2% har använt det senaste året. Den sociala videoappen Houseparty kom att läggas ned i oktober i år. Den interaktiva ljudbaserade appen, Clubhouse kom upp som en sol i samband med lanseringen under 2020 men fick platt fall hyfsat snabbt. Det blev pannkaka av det “digitala hangouts” som till en början var väldigt poppis men som snabbt gick till att vara stendött.

Nya digitala beteenden

Vi har hittat nya sätt att umgås på som innan pandemin vore heltokigt att ens föreslå. Digital After Work med kompisar eller kollegor och digital dryckesprovning är nya beteenden vi anammat. Omständigheter och restriktioner har gjort att nya möjligheter vuxit fram som att kunna delta på digitala ceremonier som bröllop, dop och begravningar. Mer än 4 av 10 har deltagit i något socialt digitalt event det senaste året. De yngre har i högre utsträckning än de äldre ägnat sig åt detta. 2 av 10 internetanvändare har deltagit i ett livesänt kulturevenemang det senaste året.

SUMMA SUMMARUM

Efter att ha läst rapporten summerar vi med att Youtube, Facebook och Instagram är de tre sociala medier som använts mest det senaste året. Snapchat och Tiktok är viktiga medier i yngre åldrar. 90-talisterna använder sociala medier mest av alla och pandemin har gjort event och kulturevenemang mer tillgängligt för alla. 

Är du nyfiken och vill grotta ner dig mer i vilka internetvanor vi svenskar har? Då rekommenderar vi dig starkt att läsa denna aktuella rapport! www.svenskarnaochinternet.se. Känner du däremot att sociala medier känns tungt och som ett jobbigt måste? Vi på Frendberg Agency arbetar med SOME- PR- och Event och trivs bäst utanför din comfort zone. Vi hjälper dig mer än gärna att synas, sälja och bygga ditt varumärke på nätet!